středa 29. června 2011

Imigrace

Tenhle blog by měl být pro články které jsou příliš odborné, politicky nekorektní, nehotové, nebo z jiných důvodů nevhodné pro zveřejnění na mém druhém blogu na Respektu. Následující úvaha spadá do té druhé kategorie, jako její zkušební, velice krátký a těžce generalizující zástupce.

Na začátek poněkud rituálně poznamenávám, že se v dalším textu zamýšlím nad jednou z příčin vzestupu pravicových populistů v západní Evropě (kam zpola patří i naše země), a že s těmito politickými silami nijak nesympatizuji.

Začněme od ekonomické reality: do Evropy se hrnou masy přistěhovalců z chudších částí světa. V důsledku toho nutně klesá cena pracovní síly (relativně ve srovnání se stavem bez přistěhovalců) - čím větší konkurence na trhu práce, tím méně je zaměstnancům třeba platit. Jelikož přistěhovalci pocházejí zpravidla ze zemí s mizerným vzdělávacím systémem, v hostitelských zemích se uplatňují zejména jako nekvalifikovaná pracovní síla, a tak tvoří přímou konkurenci nižším a nedostatečně kvalifikovaným občanům hostitelských zemí.

Naproti tomu pro vzdělanou střední vrstvu západních zemí je z ekonomického hlediska rozsáhlá imigrace výhodná - jelikož imigranti pro ně nepředstavují přímou konkurenci, ale lidi, díky nimž je leccos levnější, protože nižší náklady na pracovní sílu logicky vedou ke snížení cen.
Tudíž není tak docela pravda, že by snad odpor nedostatečně vzdělaných nižších vrstev západní společnosti proti imigrantům, zhmotňující se do podpory populistických stran, byl výsledkem čistě iracionálních předsudků bez reálného základu.

Jo, a co se s tím má dělat? Ehm... Jak to mám vědět?

Žádné komentáře:

Okomentovat