čtvrtek 25. srpna 2011

Ekonomické krize, sociálně-darwinistický waltz, a navigace hvězdné lodi Asgard

Výborný článek amerického ekonoma Brada DeLonga:


Začíná odkazem na článek jiného amerického ekonoma, Tylera Cowena, který odkazuje na studií zkoumající chování amerických nezaměstnaných. Zjistilo se v ní, že nejnižší mzda, kterou jsou dnešní nezaměstnaní ochotni přijmout, je velmi blízká jejich předchozímu platu a jen velmi klesá s časem. Cowen z té studie odvozuje závěr, že někteří lidé nejsou moc dobří v hledání a práce a že někteří lidé navíc nejsou dobří v akceptování nabídek práce.


DeLong Cowenův závěr označuje za krok 7 v cyklu, kterému říká sociálně-darwinistický waltz:


1. Lidé jsou schopni činit dobrá rozhodnutí a racionálně zhodnotit své zájmy.
2. Trh je velice dobrým nástrojem pro koordinaci sociálních aktivit mezi lidmi, kteří jsou schopni činit dobrá rozhodnutí a racionálně zhodnotit své zájmy.
3. Trh je nejlepší způsob jak organizovat víceméně všechno.
4. Pokud je s trhem něco špatně a produkuje nežádoucí výsledky, téměř vždycky to je kvůli vládní intervenci, která něco pokazila rozkazováním a byrokracii.
5. Říkáte, že vláda neintervenovala, a výsledek dosažený trhem přesto nestojí za nic?
6. Dobře, tak to musí být proto, že někteří lidé se nerozhodují dobře a nejsou schopni racionálně posoudit své zájmy.
7. Ale jejich nedostatek schopností a předvídatelnosti není odstraněn zkušenostmi (is non-adaptive)
8. Jejich nedostatek schopností a předvídatelnosti je odsouzeníhodný.
9. A měli by být potrestáni.
10. A jelikož je trestá, výsledek dosažený trhem je vlastně dobrý.
11. It improves the breed. (vyšlechťuje rasu)

Podle DeLonga jsou dva problémy, které diskreditují tento styl uvažování: zaprvé, není pravděpodobné, že pokud by lidé byli "lepší" v tomto smyslu, vedlo by to k lepším makroekonomickým výsledkům. Lidé byli mnohem "lepší" v ochotě pracovat za nižší mzdy v době Velké Krize a to nevylepšilo situaci.

Zadruhé, systém, který pro to, aby dosáhl žádoucích výsledků vyžaduje, aby se lidé chovali způsobem, kterým se nechovají, není dobrý systém. A obviňovat lidi namísto systému znamené dopustit se zásadní myšlenkové chyby.

Jako příklad uvádí DeLong navigační systém hvězdné lodi Asgard. Původně jsem myslel, že si to vypůjčil z oblíbeného skoro-parodického sci-fi seriálu StarGate, ale ve skutečnosti příklad pochází z knihy Roberta Heinleina Starman Jones (nečet jsem ji, Asgard je cosi v severské mytologii).
Jak DeLong poznamenává, navigační systém popsaný v té knize je velmi špatný, protože když někdo omylem zamění čísla 8 a 3 na pátém a šestém místě ručního výpočtu, výsledkem by nemělo být, že hvězdná loď loď skončí stovky světelných let mimo kurs v nezmapovaném vesmíru.

Podobně, v dobře fungující ekonomice by neschopnost kritické masy nezaměstnaných, že by vážně měli snížit svou minimální požadovanou mzdu protože ekonomika trpí nominálním šokem (i. e. ceny  stoupají pomaleji než obvykle, či dokonce klesají) by neměla poslat míru nezaměstnanosti na několikaletou cestu vzhůru, během níž se dotýká 10 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat