pátek 26. srpna 2011

Zákon o NP Šumava - poznámky

Nedávno jsem se pustil do návrhu zákona o NP Šumava z dílny Plzeňského kraje, respektive tamních sociálních demokratů. Vzhledem k tomu, že jde vlastně o návrh opozice, větší šanci na přijetí bude mít nejspíš návrh ministerstva životního prostředí. 24. 8. MŽP vydalo tiskovou zprávu o přípravě tohoto návrhu, a ekolist.cz zveřejnil vlastní pohled na proběhlé jednání ministra Chalupy se zástupci zúčastněných stran.
Vzhledem k tomu, že návrh není ještě hotový a nebyl zatím zveřejněn, nemá smysl zatím z toho dovozovat nějaké závěry. Nicméně pár poznámek, hlavně abych na ně nezapomněl až bude hotový, je namístě.

První otázkou je, jestli vůbec potřebujeme zákon o NP Šumava. Zákon o ochraně přírody a krajiny (dále ZOPK) sice předpokládá, že každý NP bude vyhlášen zákonem, ale NP Šumava byl vyhlášen ještě před účinností ZOPK nařízením vlády, které je dodnes platné a účinné a tudíž technicky vzato zřejmě není nutné ho nahrazovat zákonem. Pro nahrazení hovoří vedle teoreticky možné, i když nepravděpodobné situace, že je ÚS, pro který je "self-restraint" evidentně divné cizí slovo, na něčí návrh zruší, akorát to, že to prostě vypadá blbě, když podle ZOPK se NP vyhlašuje zákonem a namísto něj máme už 20 let nařízení. To jsou dohromady celkem dobré důvody pro napsání zákona, ačkoliv ještě lepší odpověď na danou situaci by byla poměrně absurdní ustanovení ZOPK požadující aby každý NP měl vlastní zákon, jednoduše zrušit. Jak už jsem napsal v původním článku, při přípravě takto konkrétních zákonů nutně získávají velmi silné slovo velmi konkrétní zájmy konkrétních jednotlivců, kdežto potřeby širší veřejnosti ustupují do pozadí.
Diskuze o návrhu zákona o NP Šumava je toho dokladem. Diskutuje se hlavně o tom, v čem je potřeba ochranu přírody v NP Šumava snížit, ačkoliv nedávné události názorně ukázaly, že akutnější by byla spíš potřeba diskuze o tom, v čem ji zvýšit.
Na druhou stranu návrh podle dostupných informací není takový paskvil jako návrh Plzeňského kraje a zachovává vyšší míru ochrany přírody, přičemž jejím ochráncům je poskytnut prostor se k němu vyjádřit. To je zajímavé proto, že sociální demokracie bývá většinou považována za stranu kladoucí větší důraz na ochranu přírody než strana pana ministra Chalupy.
Nicméně to nic nemění na tom, že Chalupův přístup k NP Šumava je na pomezí sebeparodie. "Naše snaha i smysl tohoto setkání je říct si, jak mají vypadat pravidla v parku, aby nemohlo docházet k situacím, kdy nový ministr životního prostředí nebo nový ředitel totálně změní celý pohled na park a jeho představu o něm," oznamuje nám v tiskové zprávě pan ministr, že účelem zákona bude zabránit tomu, co bezprostředně po svém nástupu do fukce provedl.
 Vzhledem k tomu, že tisková zpáva MŽP je nazvaná budovatelsky  "Budoucnost Národního parku Šumava je v jasně stanovených pravidlech a racionálních argumentech" je zajímavé, že ministra nijak netrápí porušování zákonem jasně zákonem stanovených pravidel ze strany jím jmenovaného ředitele parku Stráského.
Další ministerská moudrost - "Park má sloužit lidem a my chceme limitovat pohyb jeho návštěvníků co nejméně. Otázka časového i lokálního omezování by měla navíc být řešena flexibilně,“. Idea, že k tomu, aby park mohl sloužit svým návštěvníkům, je nutné, aby v něm byla zajištěna ochrana přírody, a že k tomu je občas potřeba někam omezit přístup, je ministrovi zjevně dost vzdálená. Flexibilita má být prý zajištěna tím, že mapa sítě cest se stane přílohou zákona - takže ke každé změně turistických cest bude asi potřeba změnit zákon.

Jinak to ale vypadá, z toho co bylo o návrhu napsáno, že neobsahuje nic hrozného, tak uvidíme, co z ministerstva nakonec vyleze.

Žádné komentáře:

Okomentovat